Kafija un veselība

Kafijai piemīt stimulējoša iedarbība, kas novērš miegainību- šis ir visiem zināms fakts. Kā vēl kafija ietekmē mūsu organismu? Šeit ir īss saraksts ar cilvēka galvenajiem orgāniem un kafijas ietekmi uz šo orgānu darbību.
Smadzenes
Kofeīns sašaurina asinsvadus galvas smadzenēs. Tas pagarina periodu, kad esam nomodā, aizkavē noguruma simptomus, it īpaši, kas saistīti ar intelektuālu vai monotonu darbu. Novērš migrēnu, samazina galvassāpes, ko izraisa migrēna un paaugstia aspirīna sāpes remdinošu ietekmi. Šādā veidā, kofeīns rada labvēlīgu ietekmi.


Sirds
Runājot par veselību, normāls kafijas patēriņa līmenis (līdz 5 kafijas tasēm dienā) neizmaina sirds un asinsvadu funkcijas, pulsu un asins spiedienu. Taču atsevišķos sirds slimību gadījumos kafijas lietošana nav ieteicama.


Aknas
Kafija stimulē fermentācijas procesus, šādā veidā ietekmējot dažu farmaceitisko preparātu darbību.


Muskuļi
Ietekme var būt dažāda, atkarībā no fizisko aktivitāšu rakstura un veida. Kofeīns stimulē centrālo nervu sistēmu un paaugstina izturību, aizkavējot noguruma iestāšanos. Tas nepaaugstina rādītājus, bet atvieglo darbības, kurās nepieciešama sarežģīta koordinācija, piemēram, auto vadīšana.


Plaušas
Kofeīns paplašina bronhus, kas palīdz novērst astmas lēkmes. Taču zaļo kafijas pupiņu putekļu daļiņas var izraisīt ādas un elpceļu alerģisku reakciju.


Kuņģis
Vasks un tauki kafijā stimulē skābes izdalīšanos kuņģī. Viņi apgrūtina kafijas sagremošanu, kad tā tiek lietota kopā ar pienu.


Nieres
Kafija ir diurētiķis.


Aizkuņģa dziedzeris
Kafija paaugstina aizkuņģa dziedzeru sekrēciju. Diabētiķi var lietot mērenu kafijas daudzumu, ja tas neizraisa paaugstinātu nervozitāti vai nemiera sajūtu, kas izmaina cukura daudzumu asinīs.


Grūtniecība
Kafija neietekmē grūtniecības fizioloģisko stāvokli. Tā nav bīstama zīdaiņiem, kas barojas ar krūti. Taču embrijam ir nepieciešams diezgan ilgs laiks, lai izvadītu kofeīnu, tāpēc topošām māmiņām ir ieteicams ierobežot kafijas lietošanas daudzumu.


Antioksidants
Kafija arī satur skābi, kas ir dabā spēcīgs antioksidants, kas palēnina aterosklerotisko plāksnīšu veidošanos uz artēriju sieniņām, tādējādi aizkavējot sirds un asinsvadu slimību attīstību.